Så blir du hjärtkirurg eller kapitalförvaltare i sommar
Har du drömt om att byta bana och leva ett mer intressant, omväxlande och kanske rentav rikare liv? Hade du rentav funderat på att växla karriärbana redan i sommar?
Man får drömma. Man bör drömma. Privatpraktiserande gurus brukar säga ”du blir aldrig större än dina drömmar.” Det stämmer. Men dina handlingar talar tydligare än dina ord.
Kort sagt, om du vill kunna söka jobb till hösten som hjärtkirurg på Karolinska eller kapitalförvaltare på någon av Londons boutiquefirmor är det dags att kavla upp ärmarna nu. Öva in litet grundläggande skalpellteknik på flintasteken parallellt med grillandet (så att familjen inte tar illa upp) eller beställ de senaste rönen om kapitalförvaltning för studerande på utedasset mellan rosébuteljerna. Glöm inte att hårdplugga ”Black & Scholes” – derivatvärderingsformler, bara. I den senaste cover-romanen om Salander & Blomqvist kan till och med Lisbeth Salander den formeln utantill, inklusive den rättmätiga kritik som riktats mot dess begränsningar i volatila marknader.
Eller… skrattar du? Va?
I rollen som bokförläggare med ett patologiskt stort deckarintresse läser jag med stigande förvåning de karriärbytesartiklar som just nu lanseras i stora tidningar som DN och Expressen. ”Så skriver du din roman under sommaren”. ”Så skriver du en bästsäljare”.
Missförstå mig rätt. Southside Stories tar emot någonstans mellan fem och femtio (!) manus i veckan beroende på säsong och om det är någonting jag vill säga dig som läst ända hit är det:
Vi vill ha FLER starka, svenska deckarförfattarskap att förvalta. Så skicka oss supergärna ditt manus!
Men tro inte på någon av de till satir eller charlataneri angränsande artiklarna som vill göra dig till ”deckarförfattare” under sommaren. Man brukar tumregelmässigt (det vill säga: jag har ingen aning om källan, eller sanningshalten i följande påstående) påstå att fem procent av befolkningen inte KAN skriva deckare alls, att fem procent faktiskt KAN skriva deckare bara de sätter sig ner och att resten av oss, vackert får öva, läsa, prova, skriva, gå på kurs, läsa mer, traggla och redigera och traggla igen för att lyckas.
Kanske är det tjugo procent som inte kan lära sig alls och en halv procent som inte behöver någon skolning. Min erfarenhet ur manushögen antyder det.
Men. Att ”bli” författare går inte sådär utan vidare. Lika litet som en trettonåring med tolv följare på instagram blir ”influencer” blir man deckarförfattare genom att bestämma sig för att följa sina drömmar.
Southside Stories, och inte minst jag själv, finns här för att hjälpa dig de sista stegen i processen. Vi lever för det här, tjugofyra timmar om dygnet (även om vi inte svarar på mail eller telefon dygnet runt) men allting börjar med dina egna ansträngningar.
Gör därför – i korthet – såhär:
- Läs allt du kommer över i den genre du vill skriva. Fundera över vad du själv gillar och vad du skulle vilja tillföra genren.
- Skriv så ofta du hinner, byt texter med likasinnade – ju duktigare desto bättre.
- Gå skrivarkurser. Det finns förvånansvärt många och även om ingen av oss kursledare (jo, det händer att jag också ger deckarförfattarkurser) kan garantera dig ett kontrakt, kan de flesta ge dig alla verktyg du behöver för att snickra ihop ett dugligt debutmanus.
- Läs ännu mer
- Skriv ännu mer
- Innan du skickar in manus till förlag – låt en professionell läsare/redaktör/litterär konsult gå igenom ditt manus och redigera det en gång till.
- Skicka bara ett manus som du själv är HELT nöjd med till förlag.
Om du inte har tänkt tanken tidigare, är det här en utvecklingsprocess som nog tar åtminstone fem år för den normalbegåvade. Så det lönar sig att börja redan i sommar.
(Det gäller för övrigt om du funderat på allvar över att bli hjärtkirurg eller kapitalförvaltare också, även om det faktiskt tar ÄNNU längre tid.)
För mer utförliga råd om hur en aspirerande författare kan gå till väga, läs gärna vår lilla guide till ämnet som finns här: Överlevnadsguide för författare
Och än en gång: varmt välkommen med ditt manus!
Hans-Olov Öberg