Close
info@southsidestories.se

Hej Johan Holm!

Hej Johan Holm!

Johan Holm foto Patrik Sventelius

Du är aktuell med ljudboken “Uppdrag: Kartellen”, första delen i serien om privatdetektiven Sam Lindwall, vad kan lyssnarna vänta sig?

Spänning tänker jag mig. Och en del oväntade vändningar. Att huvudpersonen faktiskt är privatdetektiv signalerar en hel del också. Numera är det ganska ovanligt att placera huvudpersonen i det yrket. På 1960-talet var det mer regelmässigt. Så en del inspiration finns därifrån. Lite fiffiga lösningar på problem, lite vardagskodning, lite spioneri. Och Stockholm. Det är min stad, och det finns många platser jag vill ska vara med i mina berättelser.

För de som inte känner dig, vem är författaren Johan Holm?

Jag har jobbat som journalist snart ett helt yrkesliv. Jag har aldrig varit nån vidare nyhetsjournalist, men hittade nischen att jag kan skriva ganska kul. Så det har blivit många kåserier och berättelser. Bland annat en serie som sedan blev bok: 100 skäl att älska Stockholm. Jag är också magister i arkeologi. Jag har jobbat en del med fyndplatser och avrättningsplatser på Gotland. Och så forskar jag i numismatik vid Stockholms universitet.

Sam Lindwall, privatdetektiv och bokens huvudperson, hur skulle du beskriva honom?

Ja det är lite festligt. För jag tycker inte att han är hundra procent sympatisk. Lite för intresserad av pengar, lite för flashig. Men han har förstås en hel del positiva sidor också. Ett starkt patos och en djup kunnighet. Han pratar stockholmska och är tämligen rapp i käften. Sam Lindwall är dessutom lite av en sökare, vilket leder in på en del roliga stickspår.

Sam rör sig på ett Södermalm i Stockholm som skiljer sig lite från verklighetens Södermalm, kan du berätta något om det för den oinsatte?

Du tänker på stadsdelen som inte finns: Söders Manhattan. Den är i stället för Södra stationsområdet och är faktiskt en riktig vision. HSB tog fram visionen när den gamla bangården mitt på Söder skulle bebyggas. En häftig idé med skyskrapor och en fantastisk park likt Central park. Så den visionen tog jag rakt av och lyfte in i deckarserien. Det händer en hel del kring Söders Manhattan. Bland annat bor en av seriens viktigaste personer där, hackern Johnny Öhrström.

Och det har också visat sig vara användbart med en fiktiv plats mitt i Stockholm. Ibland fattas något i staden som jag behöver. Då kan jag placera det i Söders Manhattan.

Var hämtade du inspiration till serien?

Delvis från 1960- och 70-talets deckare. Generellt så bra skrivna och med en ofta underbar estetik i språk och omslagslayout. Sedan är jag väldigt förtjust i det snabbskrivna. Man skriver det man ska och går vidare. Jag har i alla fall fått för mig att deckarproduktionen under eran var just sådan. Snabbt och bra gjort. Hög produktionstakt. Ed McBain (eller Evan Hunter som han egentligen hette) får väl sägas vara den stora förebilden.

Annars kan jag nog säga att inspirationen till serien kommer från att jag hade så många löst hängande berättelser som jag behövde få in i nåt sammanhang. Till exempel den, efter en minut, avbrutna spelningen med punkbandet Rune Riot and his Grotesque Orchestra på Långholmen 1977. Den oförglömliga händelsen lyckades jag klämma in i Sam Lindwall-serien.

Slutligen, för den som lyssnat klart på Uppdrag: Kartellen och längtar efter nästa del – vad vill du tipsa om att läsa eller lyssna på under tiden?

Bäst just nu är Rotvälta av Tove Alsterdal. Träffsäker spänning. Och lagom, i tradition, sunkigt.

Annars kan jag inte låta bli att tipsa om ljudboken Jakten på Johnny Bode – skandalernas man. Ett bra inpass i en fullständigt galen livshistoria. Jag har alltid varit på knä inför Johnny Bode och hans jojoliv. Man bör se dokumentären också. Den heter “Ingen tid för kärlek – en film om Johnny Bode”. Jag blir tårögd bara jag tänker på det.
Uppdrag: Kartellen finns där ljudböcker finns nu, lyssna hos Storytel här:

SOUTHSIDE HOLM KARTELLEN
Lyssna nu!