Close
info@southsidestories.se

Miniintervju med spänningsdebuterande Anna Granlund!

Miniintervju med spänningsdebuterande Anna Granlund!

SOUTHSIDE GRANLUND DEN RODE HANEN plano

Du debuterar som spänningsförfattare, hur känns det så här några dagar innan Den röde hanen äntligen ska få möta sina läsare?

Ganska overkligt om jag ska vara helt ärlig. Jag sitter här i min lilla bubbla och har ju ingen aning om hur denna bok ska tas emot … Det är en blandning mellan läskigt och spännande, men det är klart att jag är förväntansfull, jag hoppas ju på att bli läst och att folk ska tycka om min bok.

Den röde hanen utspelar sig i  en miljö som annars är relativt outforskad i spänningslitteraturen, hur kom det sig att du valde just detta och vad tror du att läsarna kommer uppskatta mest med att få följa utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation?

Det enkla svaret är att det är en miljö jag känner väl efter ett långt liv i lag med en brandmästare som tillbringat många år på Östermalms brandstation. Det är också en miljö som är ganska okänd för många, och mytomspunnen. Jag tror att många är nyfikna på det livet, inte bara utryckningsbiten, utan även vardagen. De flyttar ju in på brandstationen, ibland för att arbeta ett helt dygn i sträck, det skapar en speciell gemenskap och familjekänsla i varje arbetsgrupp, på gott och ont.

I centrum för handlingen står brandingenjör Jessica Frank – vem är hon?

Jessica är en före detta brandman från Umeå som vidareutbildat sig brandingenjör. Hon är en självständig och stark person som ändå vacklar i sin självkänsla, hon bär på ärr från det förflutna som hon brottas med dagligen.

Du har jobbat inom bok- och reklambranschen i många år och även drivit eget förlag, vad är den största skillnaden som du upplevt när det gäller att arbeta med författare och att nu befinna sig “på andra sidan” och själv vara författare?

Att arbeta med andras böcker och berättelser kanske kan jämföras med att vara musikproducent, du letar efter en unik röst, som du hjälper till att vässa och lyfta fram i ljuset, men själv syns du inte så mycket. Den stora skillnaden är att hitta sin egen röst tycker jag, och våga lyfta fram den. Det är mycket enklare att putta fram andra än att framhäva sig själv.

Till sist, en hypotetisk fråga: din bokhylla börjar brinna och du kan bara rädda tre böcker, vilka väljer du?

Men fy vilken hemsk fråga! Då tror jag att jag skulle välja tre böcker från mitt liv, en från barndomen, Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen, sen en från min studietid, Carlos Ruiz Zafón och hans La sombra del viento (Vindens skugga) och så slutligen en bok av en av mina favoritförfattare, John Irving, jag tror det får bli Hotel New Hampshire, medan jag protesterar vilt mot frågan, ha ha.


Den röde hanen släpps 2 april, läs eller lyssna hos till exempel Akademibokhandeln, Adlibris eller Storytel.