Stäng
info@southsidestories.se

Tio år av kärlek & kamp

Tio år av kärlek & kamp

Det finns författarsamarbeten och det finns författarsamarbeten. Den här texten handlar om ett sådant.

Det är litet mer än tio år sedan nu. Jag var på väg in i cykelrummet med min slitna, ärvda Svalan efter en lika slitsam dag på Stureplan. Detta var på den tiden när förlaget ännu inte tagit den fart som krävdes för att kräva min heltid, men snart skulle detta ändras.

Rejält.

Hon skuttade fram mellan två parkerade bilar, den pigga grannen som bodde på första våningen med sin lika trevlige man.

”Du, jag har en bokidé. Kan man komma till dig då?” frågade hon.

Jag hade hört den förut, men då oftast av dryga, självutnämnda gentlemän under sena kvällar i kritstreck. Det här var någonting annat.

”Jo, det är liksom själva grejen” sa jag.

Hon berättade vad hon tänkt sig. Scenen var smått surrealistisk. Här stod vi, två välmående söderbor i ett cykelrum och den berättelse som rann ur Caroline var helt enkelt förfärlig. Samt viktig. Och förfärlig en gång till.

Vi skakade tass. Jag hade eventuellt några tonåringar att mata uppe hos mig och hon skulle iväg på konsert.

Sent på kvällen kom manuset i mailboxen. Jag började läsa och följande morgon svarade jag: ”Vi kör”

”Har jag förlagskontrakt nu?” frågade hon med vändande elektron.

”Japp” svarade jag.

Alla bokförläggare vill nog innerst inne förändra världen en smula. Förhoppningsvis till det bättre. Samarbetet med Caroline kändes som vår bästa möjlighet dittills att åstadkomma något ordentligt. Och som vi tillsammans tog den chansen!

14 år till salu blev en monsterhit. Det snackades om den redan före utgivning. En av de saker som nådde kultursidorna redan månaderna före utgivning var den pikanta detaljen att förlagschefen själv cyklade runt på en sliten Svalan med dubbla pakethållare och distribuerade pressexen till diverse redaktioner – oanmäld men välkommen hos alla sedan ämnet stod klart.

Med Caroline lades grunden till ett helt nytt författarsamarbete. Hon var, och är, driven som bara tusan, stod själv för en rejäl bit av arbetet med marknadsföringen och spred energi till alla som stod i vägen så att alltsammans glödde från start. En perfekt matchning för en energisk förläggare som har tid att ägna åt ett projekt i taget. Jo, just där någonstans i krokarna tackade jag Stureplan för visat intresse och gick ut genom mammons portar en sista gång.

14 år till salu skapade debatt och en allt annat än teverutinerad Caroline gav sig plikttroget på att förklara bokens budskap i alla rutor som ville ha henne (och det ville alla), inte sällan i expertsällskap. Tio år senare är det Caroline som är experten, tolkaren av domar, och debattören.

Naturligtvis ville de som alltid reser sig upp för att försvara rådande ordning trivialisera de brott som begåtts mot huvudpersonen i den sanna historien 14 år till salu. Och redan innan hashtaggarna kommit i bruk hängde #inteallaungdomar, #inteallamän, #engångshändelse och andra dumheter i luften.

Caroline suckade och levererade nästa skildring –  Skamfläck – som tog loven av alla påståenden om att Tessans berättelse var en ”engångsgrej” och att problemen med utnyttjande av ungdomar inte var utbrett. Fler invändningar gjordes och som ett svar på dessa, kom nästa vedpinne in i debatten: Skuggbarn som behandlar människohandel på ett sätt som ingen föreställt sig: svenska män som säljer svenska ungdomar till svenska kunder. Även detta baserat på sanna historier. Och så kom Virtuell våldtäkt – just som problemen med virala men känsliga och privata bilder på ungdomar kom upp till ytan.

Man kan med fog hävda att det är Caroline som (tillsammans med oss och alltfler stora, seriösa debattörer) drivit debattfronten framför sig. Tillsammans har vi förändrat samhället till det bättre, satt ljuset på frågor som många nog skulle velat behålla för sig själva i mörka, illaluktande kyffen. Och hela tiden har det varit energiskt, målmedvetet och med fokus på förbättringar av lagar, beteenden och normer.

För några år sedan funderade vi över hur Carolines debatt kan spridas längre ändå. Svaret var inte långt borta: spänningsromanen i dess sant samhällsdebatterande form är ju en svensk paradgren och i detta vatten var vår debattdrottning snart en van simmare.

Ärren vi bär hade premiär för ett år sedan, och snart är det dags för del två i serien – Judasvaggan att släppas fri i bokhandelsdiskarna. Som i allt annat hon gör, har Caroline gått all-in i deckarförfattandet och slukat kunskap om dramatiska kurvor, IT-forensik, polisarbete, karaktärsutveckling och exotiska sätt att ta sina fiender av daga.

Tio fantastiska år fulla av kärlek och kamp har gått fort. Och för att fira litet extra ger vi i dagarna även ut en jubileumsupplaga av boken som startade lavinen, 14 år till salu, kompletterad med berättelsen om allt som hänt med Tessan sedan dess.

Slutet gott, allting gott?

Nej.

Det här är bara början. Vad kan vi åstadkomma under nästa decennium?

Hans-Olov Öberg