Stäng
info@southsidestories.se

Mot mörkare, blodigare tider … Förlagschefen berättar om spänningshösten

Mot mörkare, blodigare tider … Förlagschefen berättar om spänningshösten

Redan vid grundandet för sexton år sedan, stod det klart att en av de viktigaste inriktningarna för förlaget skulle bli spänningsromaner.

Och så blev det ju.

Visserligen har vi (som du som flitig läsare av Kalla Kulor- och numera Southsideböcker säkert minns) testat våra vingar i alla luftrum mellan himmel och jord, men spänningsromaner är och förblir vår största genre.

Under årens lopp har vi givit ut mestadels svenska spänningsförfattare, men sedan några år har den trenden vänts. Inte så att vi har någonting emot att ge ut svenskar – tvärtom – men tack vare ett nätverk av agenter och förläggarkompisar ute i världen, och våra kusligt pricksäkra scouter i USA, överöses vi numera med riktigt bra manus av (oftast) anglosaxiskt ursprung. Utländska spänningsromaner kan också vara berikande på andra sätt än de svenska: vi får nya miljöer, ovanliga karaktärer, inblick i andra kulturer och ett bredare urval av genres. Själv är jag ju väldigt svag för den klassiska noiren, men oavsett genrepreferenser (futuristisk robot-hund-människa-problemlösare, anyone?) finns mycket att vaska fram ur ”restvärldens” romanflod.

Och i höst smäller det verkligen till! För att komma fram till den här utgivningen har vi gemensamt läst hundratals spänningsmanus det senaste året. Ytterligare några hundra har vi skummat och lagt ifrån oss. Vi har kikat på svenska, tyska, norska, franska, italienska, spanska, brittiska, kanadensiska, australienska och amerikanska manus och så småningom kokar det alltså ned till tre som vi vill ge ut just nu.

Först ut och redan i butik är den verkligt fristående uppföljaren till Ray Celestins Yxmannen som ju fick Svenska Deckarakademiens pris för bästa översatta spänningsroman 2016. Den heter Mafioso och utspelar sig tio år efter Yxmannen. Några av favoritkaraktärerna är kvar, men de får nu röra sig i Chicagos gangstermiljöer som skildras lika varmt, inkännande och genialt som New Orleans i Yxmannen. Utomlands har den redan hunnit recenseras, nomineras till Gulddolken av ”Crime Writers Association” (ett av världens finaste deckarpriser) och jo, den är faktiskt i mina ögon ett snäpp vassare – till och med – än Yxmannen.

Därnäst släpper vi lös Värd att döda av Peter Swanson som sålt mängder av sina raka, välformulerande thrillerfilm-i-bokform-romaner över hela världen. Flera av våra utländska vänner undrade varför han inte fanns i Sverige tidigare, och när jag läst den första kunde jag bara instämma. Hur kunde vi inte se denna briljanta författare tidigare? Snart får du chansen att uppleva den sanna bladvändaren som börjar i en flygplatsbar med ett synbarligen slumpartat möte mellan en man som aldrig förstår vad som drabbar honom och en kvinna som vet precis vad hon gör. Eller gör hon?

Om många deckare sägs vara bladvändare, är vår tredje spänningsroman i höst, Bill Beverlys mästerliga Dodgers en sann BLADNJUTARE. Man kan beskriva den som en noir, som en utvecklingsroman eller varför inte som ”fyra grabbar ur The Wire hamnar i Fargo”? Fyra unga män från Los Angeles värsta kvarter får i uppdrag att ta sig till Wisconsin för att skjuta en domare som hotar deras högste chef. Det blir en enslig resa i en omärkt skåpbil, där känslor kokar, landskapet böljar och spänningen hela tiden stiger. Intensivt, bitvis brutalt och så oerhört vackert! Om Dodgers varit en hund, skulle den dessutom varit Champion redan som valp, så många utmärkelser – varav fyra av de absolut främsta i världen – har den redan samlat på sig. Vinnare av TVÅ CWA-dolkar (Silver för bästa debut och Guld för bästa kriminalroman), LA Times Book Prize, Britain Book Awards Crimeklass och mycket mer. Det kommer inte många noir av den här kalibern, det vill jag faktiskt påstå.

Om du verkligen vill sjunka in och förstaklass-resa till en annan tid och miljö är Mafioso det starkaste kortet. Du som älskar tydliga, actionpackade thrillers med många twists och opålitliga berättare – välj Värd att döda. Om du bara vill ha toppklass på hela grejen, eller tillhör den kategori som ”aaaaaldrig läser krajm” (underförstått, sånt är väl ingen riktig litteratur?) så vädjar jag: ta dig igenom de 344 första sidorna i Dodgers.

Jo, ja, boken slutar där, förvisso. Men den är värd det, jag lovar.

Om du vill glädja inte bara dig själv med de här romanerna, har vi i år tre olika paketerbjudanden för deckarfantaster! Mer om dem hittar du här.

 

Hans-Olov Öberg